Memorial park of Paneriai

 

Six human senses: hearing, vision, smell, taste, touching and intuition are taken as keywords for the project. Using architectural measures we create an environment of positive senses: accumulation, tranquility, respect and comprehension. Our aim for the project - intuitively tell the story about the past of Paneriai ponery.

New layer - bridges - is designed for this spectacular space. New points of view offer a possibility for a visitor to become an observer from above or a participant of the striking past.

For the exposition pits we create such senses and emotions that subtly tell a story for the visitor about what happened and what has been left here.

 

 

competition_opend design concept contest for a complex arrangement of Paneriai Memorial to victims of Holocaust and all victims of Nacism.

 

Austė Kuliešiūtė, Miglė Nainytė, Olga Voišnis

Memorial site of Paneriai
Memorial site of Paneriai

A forest park has a very expressive terrain. Main exposition objects are pits. Existing paths are recessed, depth of all pits is diluted. This is the reason to design new paths - bridges, that varie in height. These bridges create new and unconventional horizontal viewing. Exsiting path system is kept as a history - this way visitor may chose the way to watch the exhibition.

press to zoom
Bridges of sensations
Bridges of sensations

Newly designed paths - bridges react to the exsiting terrain - they rise and decline. Expression of these objects is not ductile, nor mild - this is a broken line that tells a tragical story about one nation.

press to zoom
Pit for clothes that were worn by
Pit for clothes that were worn by

A counter-monumental concrete sculpture is designed for this pit. It resembles a dropped fabric that is laying on the moss for soft and textural impression. Concrete stands for indelible history.

press to zoom
Bunker pit
Bunker pit

Architectural relief composition is created at the bottom of the pit. This is an interpretation of the former existing building that was built here and of the tunnel that was excavated by the jewish prisoners that lived there. Relief sculpture catches every sun ray.

press to zoom
Pit where military officers were
Pit where military officers were

Static composition where same pure formed volumes are put into strict grid - for the allusion to the strict military system. Clear and laconic shaped volumes cast sharp shadows. Sunsine and shadow game reminds of the lives that were killed here.

press to zoom
Pit for jewish people from Vilniu
Pit for jewish people from Vilniu

Dynamic, different sized volume composition that emphasize the uniqueness of every human that was killed.

press to zoom
Pit where people were killed with
Pit where people were killed with

Visitor, walking on the bridge goes down to the bottom of the pit. Path is recessed into the ground and deserts of sand on the both sides of the bridge appear. Image of sand here stands for the ashes of people that were killed here. Everyone can touch the sand honouring the memory of the deceased.

press to zoom
Pit where dead bodies were moved
Pit where dead bodies were moved

This is the most monumental pit - a tombstone for every single life that ended here. It is covered with black polished marble. Visitor, walking on the bridge that crosses the centre of the pit can see his/her own reflection on the stone. To remember that everyone during that period of time could have been a victim of Nazis.

press to zoom
Visitor centre
Visitor centre

This is the first exposition pit. Round plan volume is designed as the main geometric element of the memorial park - circle.

press to zoom
Visitor centre interior
Visitor centre interior

Open, flowing spaces that stimulates concentration and tranquility. Visitor am choose to take an active part at the exposition or to be an observer at the cafe. Or to be both.

press to zoom